8 Ocak 2012 Pazar

Sehriye Corbasindaki Altin Oran

Universiteye gittigim ilk yillarin birinde, yemek nobetcisi oldugum bir gun sabahtan yemegimi yapmis (yemek dediysem, hayal gucunu zorlama, sehriye corbasi, kuru fasulye ve pirinc pilaviyla sinirli bir repertuvarim vardi. Yillarca her hafta bunlari pisirdim! Aaa dur dur, kalabalik insan gruplarina bezelye-patates-havuc yemegi yapmisligim da vardir) ve sorumlu ve duyarli bir birey olarak hicbir sey dinlemeyecegimi-ogrenmeyecegimi-ogrensem dahi umursamayacagimi-umursasam dahi kullanmayacagimi bile bile guney yokusu inip derse gitmistim. Okulda kayda deger bi sey olmamisti sanirim ki hatirlamiyorum. Sonra eve gelmis, ve aksam yemegi icin yer soframizi hazirlamaya koyulmustum, bir yandan da yemekleri isitiyordum. Derken, corba tenceresinin kapagini acmamla, "ama ben corba yapmistim, bu makarna olmuuuuus" temali saskinligi yasamam bir olmustu. Evet bir seyleri yanlis yapmistim! O zamanlar genc olmamdan mutevellit yilmadim usanmadim cesitli oranlar deneyerek optimum sehriye/su oranina ulastim (ayni oran pirinc/su icin de gecerlidir). Iste ey ogrenci, eger ki boyle bir durumla karsilasmak istemezsen altin ogut kiymetindeki bu altin orani al kullan, rahata er! Iste o altin oran 1/13'tur!

Asal sayilari sevmemden, bolenin 13 olmasi hosuma gitmedi degil, hem 13 bence bu kesire bi hava da katti yani. Corbalarin corba olarak kalmasi icin bu oran hayati onem tasiyor (!). Hadi bi de tarif vereyim:

6.5 bardak su
0.5 bardak arpa sehriye (ya da pirinc)
2 kasik salca
2 kasik zeytin yagi (tabi ki zeytin yagini olcerek koymuyorum)
nane (olmazsa olmazidir bu corbanin, eksimsi bir tat verir)
karabiber, kirmizi biber, tuz

oncesinde salcayi kavurmayla falan ugrasma, hepsini kat karistir, kaynayinca atini kis 20 dakika oyle kaynasin, ondan sonra da ye bi guzel, hele bi de hastaysan limon da ekle, ooooh, afiyet bal sifa olsun!
Ben o kadar ugrasayim bulayim, sen hazira kon...

NOT:Elimde sehriye corbasi resmi olmadigindan "aaa hangi resmi koysam ki" diye dusunup (cok da dusunmedim) bu yaziyi yazarken ictigim kahvenin resmini koyayim dedim. Su an dusununce pek bi sacma geldi kabul ediyorum ama o kadar cektim artik...

9 yorum:

memolininannesi dedi ki...

yaaa sabah sabah benı guldurdun vallahı o nasıl guzel bır calısma akademık bır tez, o ne olaganustu bır bulus....
cok guzeldı vallahı sabah sabah ıyı geldı bana hele de heyheylerımın tavan yaptıgı bu sabah..
vallahı ıyı geldı
ılac gıbı yanı

Tahmin ettigin Ayça dedi ki...

Son senende gayet güzel ve çeşitli yemekler yapıyordun =) Kahveyi de bol köpüklü yapıyosun anlaşılan, maşallah, çikolata mı o? =) Son olarak da vazo, çiçekler ve şekerlik takımına bayıldım.

bininci tekil şahıs dedi ki...

@memolininannesi: ilahi yaaa senin de yorumun beni guldurdu, heyheyli bi sekilde bilgisayar basindaki halini hayal etmek de hostu bu arada:)) bu arada, arastirmaci ruhumla hep gurur duymusumdur:) tabi bi de faydali seylere kanalize edebilaem gururum artacak:/

@Bildigim sevdigim ayca: sen yurttan cikip gelince yaptigim birler bin gorunmustur! Cunku son senemde de repertuvarim asagi yukari ayniydi. Ama bak simdi cok sey ogrendim:))bi de o takim degil.. hepsi desigik kisiler tarafindan hediye! hatta o resimde sadece cikolatalari ve kahvedeki sut+sekeri aldim ben, kahve dahil heeeer sey hediye! ne cok sevenim varmis:))

Hayatcemresi dedi ki...

Bu çorbada
(ACABA YANLIŞ MI YAZIYORUM DİYORUM ÇÜNKÜ GÖZÜM KAHVEYE TAKILIYOR :)))

ekşi tat istiyorsan limonlu terbiye yap,çok yakışıyor,
afiyet olsun...

bininci tekil şahıs dedi ki...

ben limonu terbiye etmeden ekliyorum!

eviminnuru dedi ki...

bu tarifin üstüne, ben kalkayım bir kahve yapayım kendime uykum iyiicene kaçsın:)

bininci tekil şahıs dedi ki...

Ne guzel demek kahve hala uykunu kacirabiliyor! Bana hic etku etmiyor artik:(

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM
KAHVEDE GÜZEL
:))))

bininci tekil şahıs dedi ki...

Aaa ben bu yorumu yeni gorutorum sanki!!