10 Ekim 2010 Pazar

Lezzetli yemek yapmak hep mi zaman alir?

Allah herkese 24 saat hizmet veren "ALO canim doktor" hattinin sahibi bi kardes versin! Gecenin bi yarisi kalp agrisiyla uyandiginizda "bunun bi adim sonrasi kalp krizi midir?" telasindayken, ve elden bi sey gelmezken, boyle hayatin birden bitebilecegine dair felaket senaryolari uretebilirken sorgusuz sualsiz aranabilen bir kardesin faydasini anlatmaya gerek yok sanirim. (telas yok, sali gunu doktora gidiyorum ins)

eveeet, malum evde agir misafirler agirlamaktaydim. persembe gunu aglamalar sizlamalar esliginde yolcu ettik. aksam eve gelince oyle yalniz hissettim ki kendimi, odalara, bos yataklara bakip bakip agladim. Bir de tabi eve gittik, evde yemek yok, bize kapiyi acan yok, daha bi aci oldu! Benimle ayni gun dogma serefine nail olan Elif Sare tatlisinin tatli annesi (ki annesi hadi ya huyu sana cektiyse diye endisesini direk yuzume karsi dile getirmekte bir sakinca gormedi:) )(ki canlarimdan biridir kendisi) "tarif al, ogrenebildigin kadar ogren" diye bana tembihlerde bulunmustu, ben de 2 ay 10 gunun sonunda 8 tarifle karsinizdayim:)

aslinda hic yazasim yok! benim ciddi anlamda ders calismam gerekiyor:( zaten persembeden beri temizlik yapiyorum, calisamadim.. Neyse simdi ben tarif vermezsem siz Biber dolmasiz kalirsiniz falan, vebale girmiyim di mi! ayyyy ama elim gitmiyor, sanirim yaparken cektigim sikintilar geldi aklima sinir oldum. tabi suc bende, adi ustunde di mi, dolma yapacaksin, dolduracaksin, gidip parmak gibi biber almisim resmen! tabi atayurttakiler icin hava hos, ama Far Far Away'de dolmalik biber bulmak herkesin harci degil. normal dolmaliklar kafam kadar! bi tencereye anca 2 tane sigar. Ama yilmadim, aradim taradim en tatlisindan ve renklisinden Meksika biberleri buldum. Yikamadan falan tencereye kac tane sigacak diye hesapladim: 25. Herbir biber icin silme bir tatli kasigi baldo pirinc koydum (burdaki obur pirinclerin dolma icinde pismedigi tarafimdan test edildi) 2 tane sogani minik minik dogruyordum, sonra usendim biraz buyuk buyuk dogradim. 2 tane domatesin rendelenmesi gerekiyordu, yine usendim (ki tezatliga bakin, dolma yapmaya usenmedim domates rendelemeye usendim) hazir rende domatesten koydum, ve sonra GOZ KARARI zeytinyagi ekledim (bunlarin hepsi dolmanin ici, soylememe gerek yok di mi?) goz karari dediysem, gozumun pek karari yok sanirim, en son olayi idrak ettigimde pirincler yagin icinde yuzuyordu! sonraaa, tuz, kirmizi-kara biberler, nane ve kekik. Maydanoz olsaydi eminim ondan da koyardim ama yoktu.

Sonra iste, uzun ince biberlerin icine malzemeyi doldurma savasim basladi! Allah'im cildirtti resmen beni. yani bi de biberler yamuk yilik, dik inmiyorlar, elimle bastiricam anca bi parmagim giriyor icine, e parmagim girince pirincler geri cikiyor, "ya sabir" esliginde doldurdum. simdi tabi 10 parmak dalinca biberlerin her tarafi yaglandi, bu sefer de tencerede dik durmuyorlar kayiyorlar (aklima geldikce agrilar girdi boynuma). oyle, ama yilmadim, dizdim. biberlerin 1/3une gelecek sekilde de sicak su ekledim, kaynadiktan sonra da tencerenin agzini kapatip 25 dakika orta ateste pisirdim. (resimdekiler de en sisman ikisi, bir de o fincan tabagi)

Kendim yaptim diye soylemiyorum, ve bir daha yapar miyim bilmiyorum ama hakkaten lezzetli olmus, simardim:) Bugun internetten atayurtla gorusme gunu, gogsumu gere gere havami attim:)

Hadi bakalim aferin, biraz da ders calis simdi olur mu?

8 yorum:

elif sare'nin annesi dedi ki...

elif sare bahane, dolma şahane:)
eline sağlık kızımla aynı günde doğma şerefine nail olan canm:)dolma çok güzel görünüyor, pirinçler lapa olmamış, biberler de yeterli derecede piştiyse 4x4 lük bir dolma olmuş demektir. Mesela ben lapa olmasın diye pirinçleri biraz kavuruyorum doldurmadan önce. Bu arada tavsiyemi dinlediğin için sevindim, kalan 7 tarifi de burda görmek istiyorum ki ben de öğreneyim. Ama her tarif için mailime notification ya da tarif olduğunu belirten bir başlık istiyorum mümkünse yani ders çalışmana engel olmayacaksa:) ki tarifleri kaçırmayayım..bir de bundan sonra bu blog da bebeklere özel yemek tariflerini de görmeyi çok istiyorum, biliyorum şimdilik senin ilgi alanına girmiyor ama elif sare için birkaç deneme yapabilirsin sanki di mi:)

bininci tekil şahıs dedi ki...

ustasin sanirim dolma konusundaa:)
canimcim, 8 tarif aldim ama biri irmik helvasi, digeri de adini bile unuttugum zor bi sey!
Elif sare icin de harika bi yemegim var: similac! Aliyorsun eczaneden calkaliyorsun veriyorsun:) bu arada sililac power'lar geri cagirilmis, bebegi olanlara duyurulur!

LaMa dedi ki...

benim de canim dolma cekiyor, aylaaaar oldu yemedim, belki yillaaar oldu yapmadim. etli olsun ama...kiyma da girmiyor eve ne zamandir gerci...
kalp rahatsizligin psikolojik temellidir(tahmin ,gozlem ve tabi ki umma) yorgunluk, yogunluk, evinizde yasanan buyuk degisimler, kisi sayisinda artma-azalmalar,bknkz 4 ekim tarihli yazi..
gecmis olsun, DR iyi haberler versin ins

elif sare'nin annesi... dedi ki...

yok be canıımmm ne gezer bende ustalık, aç kalmayalım diye yemek yapıyorum valla:) ama oktay ustada görmüştüm o dolma harcını biraz kavurmayı o yüzden ben de öyle yapıyorum, öyle yapmazsam suyunu tutturamıyorum herhalde lapa oluyor içi. zaten dolmayı 2-3 ayda bir yapıyorumdur, belki de daha fazla onu da bitiremiyoruz bir türlü günlerce yiyoruz..dolma bahane dostluk şahane:)

bininci tekil şahıs dedi ki...

@lama: kiymali dolma fikri badem'e cok kiro geliyor, ve tabi ki yemiyor, ama ins bir daha yaparsam (ki bu yasadiklarimi unutmam gerek once) muhakkak yersin ins:)

@Elif sare'nin annesi (ismi de ben koydum sayilir)simdi numara yapma bana, cumle alem biliyor senin ne becerikli oldugunu, hem de minik bebekle dahi!! efenim, her sene geleneksel "guller" bulusmasina ev sahipligi yapar kendisi!

Unknown dedi ki...

Gel bize de yap..

LaMa dedi ki...

pazar gunu bundan istiyoruz!
hindinin yanina iyi gider(badem hindi var menude demis:)))

bininci tekil şahıs dedi ki...

ne istedigine karar ver ama!
hindi mi varmis menude??? tavuk demek istemistir!:))