16 Mart 2010 Salı

Beklenen Yazi: "KARDEŞ"

Kardesim,
Hatiramdaki en eski tablo cocuk odasinda yerde oturan ben ve ayagimda sallamaya calistigim tosundan irice sen, iste o gun bugundur neden bilinmez seni koruma kollama hisleriyle doldum tastim. Belki "abla"lik makami boyle bir seydi, ilk senle tattim.
Sozum ona sen dogunca seni degil de sana alinan karyolayi kiskanmisim, "bu kadarcik bebek bu kadaaaar buyuk yerde mi yatacak" diyerek adaletsizlige parmak basmis, hakkimi soke soke alip karyolada ben yatmisim. ilk ve son(!) bencilligim bu olmus sana karsi, sonra seni hep bagrima basmisim.
Hatiralar yine beni Burak apartmani cocuk odasina goturuyor.Halinin uzerine kurulmus duzen, minik arabalar, legodaki minik adamlar, kendi yaptigimiz kagit paralar, yol olarak kullanilan halinin kenar cizgileri. Abimin cok parasi var, "tekme atma" karsiligi para dagitiyor, sen miniciksin daha, safsin, kabul ediyorsun, abim sana bi tane geciriyor, ben hizli vurdu diye abimle kavgaya tutusuyorum.
Yine kucuksun,cocuk odasinda duran dikis makinasinin altini araba yapmis, bir de mum yakmissin, derken ortu yanmaya baslamis sen de o esnada bulasik yikayan ablamdan bardak bardak su istemeye koyulmussun, korkmussun. Ablamin, o minicik mideye o kadar suyun giremeyecegini anlamisiyla da evi yakmaktan kurtulmussun.
3 yasindasin, kivir kivir saclarin, ordekli(!) mavi kazagin var, bir de pembe plastik ucagin var, kutlanan dogumgunun, dedemle satranc oynaman var. Dedemin vefatiyla, halamin ve babamin sana "babam" diye hitap edisi var. Bu hitabin sonralari "pasam"a ve en sonunda da "toktur"a donusu var. Ondan oncesinde bekirkadi mahallesinde ikindiden sonra disari oynamaya cikarken abimin yerine bana emanet edilen bir kardes var. 81 aylik oynayis ve oyundan sen anne olarak cikip da ben de erkek cocuk olarak cikinca, rolleri degistiris var. Baltalar elinde uzun ip belinde 3 yil ana sinifina gidis, kardesine bakmak icin anasinifina gitmeyen bir abla var. Iki tane 10 lirayla bir tane 50 lirayi degsitiris var. Oynanan tasolar, yenen cerezzalar-tombiler, utulen bilyeler, araba kagitlari var en iyisi 240 basan, en kuvvetlisi 6 silindir olan.
Sonra buyume var, anadolu lisesi sinavi, o okulda 4 yil hep en kucuk devre kalisin var. Ve bir gun okuldan acile gidisin, merdivenlerden inerken bana verilen haber var. Ekmek almaya giden, aldigi ekmegin yanik yerlerini yeme durumunda birakilan acilarin cocugu var. Ikimizin de ayni yil sinavlara girisi, benim odama gelip de beni muzik dinlerken buldugunda gelecege dair tahminlerin var. Gidilen yaban ellerden sana atilan mektuplar, tatilde eve donunce ayni odada kalis ve uyumayip sirdas olus var. Sabrina izlerken yaz ikindilerinde, ablasina kiyamayip magnum alis, duygu somurusu yaparak kardesine mutfaktan istedigi seyleri getirten bi abla var.Calisma masasinin cekmecesindeki not defterine evden ayrilirken yazilmis notlar, alinan anotomi dersi sonrasinda kas adlarini ogrenmek adina yaptirilan masaj var.
Far far away'e ablasiyla gelip, ev tasima sirasinda en cok isi yapis var. Buzdolabi kapaginda, banka reklamlarinda oynamaya aday "gelecege umutla bakan genc" fotografi var. Sonra sari rotring kalem ve bir temizlik esnasinda bulunmasiyla hickira hickira aglatan "yemegin dolapta" notu var...
1.90 boyu, efendiligi, doktorlugu, sogukkanliligi, mantikli yaklasimlari, iradesi, zekiligi, caliskanligi(caliskanliktan otesi), fedakarligi, kirli cikiligi var.
Ablasinin onu cok sevmesi, ve en cok da ozlemesi var...
Seni cok seven bi ablan oldugu icin o kadar sanslisin ki! (Ama S.ablan:)) )

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Uyanıksın. Çünkü daha vakti gelmeden yazıyı koymuşsun buraya.. Ama ben de uyanığım, mesaj yazdım hem de senden önce :ppp
Yazdığın yazının detayına girmek istemiyorum ama kısaca tefeci gibi hissettim kendimi:))
Bütün sıfatlarını saymışsın çocuğun, en önemlisini unutarak.. Ayrıca atropin'e yaptığın kötülüğün (bilmeyenler için not: bir çeşit yüz hareketi)haddi hesabı yoktur.Ondan da bahsetmemişsin..

denea dedi ki...

Ablacım dahası da var...
İlkokulda çıkışta abla beklemeler
Orta okulda sadece bir sene aynı okulda okuyabilmeler
Lisede o bir seneyi de bulamamalar okul nosu ile yetinmeler
Onca hayale rağmen aynı üni. de okuyamamalar var...
Volkan apartmanında balkonda havale gecirdim, kan kanseriyim babamlara söyleme numaraları ile saf duygularla oynanmalar
Cips kola alamayınca tekme tokatlar
Işlenen suçlar ama babama söylerim diye savrulan tehditler
Manava utanarak verilen paralar
Balkondan yolu izleyip geçen arabaları paylaşmalar
Bakkala cips yazdırmalar, çıkan tasoları kardese vermeler
Oyunlarda kollandığını bilerek rahat davranmalar
Şiir gecesi için alınan taktikler
Tıp fakültesinde okumama ragmen bir turlu deva bulunmayan tıbbi! sorunlar var...
Far far away de abla beklenen ogle araları dahası aksam laba gitmeler
Sabahları kalktığımda hazırlanmıs olan tostlar ve tabi ki notlar
Rengini hala cözemediğim tüylü koltukta beraber izlenen diziler( yaptığın o nefis tatlılarla birlikte)
Valizime saklanan paralar, ablasına kıyamamalar
Kırık kalbimi onarmaya çalışan yapıcı konuşmalar, umutlar
Uzun olan ama özlemi dindirmeyen telefonda konuşmalar
Her doğum günümde beklenen hediyeler nerde olursa olsun alınan hediyeler
Ve daha neler neler var… buraya hiçbir yere yazmayla sığdıramayacak anılar..
Ablacım kardesin de seni çok seviyor hem de çok…
Ablası kurban olsun kardesine( S. ablası:))
Not: yanık yerlerini yediğim ekmek değil pideydi ve o gün oruçtum
Beni kandırmak için kolunda gösterdiğin şey subcutan yağ dokusu ve kanser belirtisi değil canım:)

bininci tekil şahıs dedi ki...

yoook, antropinin DG hediyesini yazin gelirken getiricem ins, o hediye hem karne hediyesi, hem DG hediyesi, hem bayram hediyesi her bi sey olacak:)az kandirmadin degil abi simdi bizi!
ne anliyorum bilmem ama o kotulugu hala yapiyorum:)))
aslinda bi de joe'ya takilan isimler var ama...:)
waaaaooow kardes oglan, bi sutun da sana acsaydim, yazidan uzun olmus:) o kandirma meselerini bilerek yazmadim, cunku aaaaapayri bi yazi konusu:)hem de kan degil, "et" kanseri demistim, kas bile degil, ET!!
vakit girdi.. Dogumgunun kutlu olsun!!

ablan dedi ki...

Eyvah 12yi kaçırmayım diye beklerken kaçırdım.... O ablalık makamını en iyi tattıran kardeşim iyiki doğdun,iyiki senin ablanım...Nice yıllara....Allah, hayırlı uzun ömürler versin ablacığım.Birinci tekil şahısla,abinin yazdıklarının sonunda belki ben yoktum ama, Daha küçükken olan bölümlerdeyim.Bebekken başını çevirdiğimizde ağzından süt akmalar var.Yaz tatillerinde senden ayrı kaldığım için ağlamalar var.O bardakla su taşıyıp yangın söndürme var.Sonra arkadaşlarıma beraber gitmelerimiz var.(bence en önemlisi de bu) Ayrıca hepsi seni tanıyorlar ve hala sorarlar...Anne gibi bakmalar ve çoğu şeylerden (arkadaşlarla yapılan)mahrum kalmalar var.Ama evlendikten sonra hiç zorlanmadım çacuk büyütmeye sayende....Şimdi de okul yolu bekliyoruz yavrularımla, dayı gelsin diye..(büyük dayıdan umut yok ta..)Aslında burada yazamadığım birsürü anılar var anlıyacağın...Sen duygusal,merhametli, adaletli, yaşna göre çok olgun ,mantıklı,kimseyi kırmayan, gönül almasını bilen küçük kardeşimsin.iyiki varsın,evet yukarıda adımı gördüm sanki.Söylemede geçemeyeceğim,ablan kurban olsun sana.......

bininci tekil şahıs dedi ki...

"o ablalik makamini en iyi tattiran kardes" demek.. yazdim bi kenara!

ablan dedi ki...

Evet,en küçüğünüz o olduğu için en çok onun sayesinde yaşadım.Sende hala o ablalık makamını tadıyorum zaten....

bininci tekil şahıs dedi ki...

ikna olmadim!

ablacığın dedi ki...

Gelince ikna olacağını düşünüyorum ablacığım....

Unknown dedi ki...

ben de

ablacığınızzz dedi ki...

Sizi seviyorum çocuklar....