10 Aralık 2010 Cuma

BTS'den DEV HIZMET

Öhöm öhöm! gun gecmiyor ki BTS kendini insanliga adamasin! Ne zamandir aklimda olan bir projem vardi: YENI BASLAYANLAR ICIN MUTFAK (M101). su dakika itibariyle hayata gecirmeye karar verdim. zaten gecen aksamlardan birinde, "Allah'im, yaşamamiz hayirliysa yaşat, ölmemiz hayirliysa öldür" diye dua etti biri, ben de cok icten "amin" dedim, her an basima bi sey gelebilir, ebediyete intikal edebilirim, diken ustundeyim resmen. Işbu nedenden hayata gecirilmemiş iş kalmasin diye, gecenin bi vakti, bu aksamki yaspastanin kalanini yedikten sonra bi de ustune kestane yerken aşka geldim! veee ilk ders:

YOGURT MAYALAMA SANATI
isin asli, sahsen ben Atayurtta yasasam yogurt mogurt mayalamam! Ben gencken DOST yogurt vardi, hep ondan alirdik ogrenci evimize, hem pratik hem hesapliydi! Ama kaderin bir cilvesi olarak kendimi Far Far Away'de buldugum, ve burdaki kardeslerimizin de tahayyul edebildikleri en buyuk miktardaki yogurdun 907 gram olmasi, ve bu miktar yogurdun da Badem'in bir ogunluk yogurt ihtiyacina tekabul etmesi beni yogurt mayalamaya itti! tabi benim bunu bir turlu becerememem de Badem'i yogurt mayalamaya itti.
Tarihcemizi soyle bir anlattiktan sonra gelelim heyecanla beklenen tarife ve tuyolara:

Bir tencereye koydugumuz sutu kaynatiyoruz ama tasirmiyoruz(!). sonra sogumaya birakiyoruz, zaman gecince serce parmagimizi bi guzel sute daldiriyoruz, parmak yanmayacak ama sicakligi da hissedecek dereceye gelince baska bir kaba 2-3 kasik yogurt koyuyoruz ve ilimis sutten uzerine ekliyoruz. Yediriyoruz bi guzel. Sonraaa, onu ilik sute ekliyoruz karistire karistira. Mayalanmaya birakilan sute sefkat gosterip bi guzel sarip sarmaliyoruz, ve tercihen kaloriferin yanina koyuyoruz. 4 saat yeter diye duyumlar aldim ama ben bir gece bekletiyorum o sekilde, hatta bazen okula giderken buzdolabina koymayi unuttugum oluyor ama yine de guzel oluyor tadi. iste bu kadar, zaten gerisi bakterilen isi!

Bir keresinde, sutu once kaynatip sonra da sogutmak cok sacma gelmisti (zaten pastorize sut kullaniyorum), hadi dedim, sutu direk ilitayim. Oyle de yaptim, sutcuk yogurt olamadi bi turlu, isin kotusu sut de kalamadi... Yani usenme, once kaynat sonra sogut, anlastik mi!

Yaa bi de sınır tanımayıp YENI BASLAYANLAR ICIN EV diye bir hizmet mi sunsam? ilk dersim de "10 adimda oturma odasini oturulabilecek hale getirmek" olur! dusuneyim...

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Mukemmel bir hizmet! Uzun zamandir aldigim en detayli ve en lezzetli tarif:)

bininci tekil şahıs dedi ki...

"Adsiz" adli kisileri bilirim genelde ama yok cikaramadim bu sefer, nazar degdi bana!Tesekkur ediyorum tabi ki aksam aksam beni simarttiginiz icin:)

Cafe Pepela dedi ki...

Sayfayı açar açmaz mutfağa dair resimler görünce,hatlar karıştır sandım. :)
Süper bir proje.Bu içerikte bir gurubumuz vardı,o geldi aklımda.Hakikaten faydalı oluyor,ziyadesi ile istifade edilecek bir mevzu.Hele adım adım resimli olursa,aliyyül ala..
Hayırlı olsun ve kolay gele inşallah.
:*

Cafe Pepela dedi ki...

karıştır değil karıştı:D

bininci tekil şahıs dedi ki...

daha dur, yumurtalari hazirla, ne tarifler var bende:) (yanlis anlasilmasin yumurtalar kafama atilma uzere hazirda bekletilecek:) )

bininci tekil şahıs dedi ki...

atilma degil atilmak:D

Hayatcemresi dedi ki...

Bu kız güzel işler yapıyor gibi geldi bana,hele de yoğurt yapıyormuş,
ama merak ettim uzun süre dışarıda kalınca ekşimiyormu?ben, mayalandıktan sonra saatlerce dışarıda bekletirsem,sulanıyor ve çabuk ekşiyor,sizin sütler farklı anlaşılan,
sevgilerimle...

bininci tekil şahıs dedi ki...

Est, insan nasil dusunurse oyle gorurmus, "guzel isler" kismini hakkaten hic ustume alinmiyorum!
Eksimiyor sanirim.. ya da bizim evde yogurt hemen tukendigi icin eksimesine firsat kalmiyor:)

LaMa dedi ki...

bay Lama diyor ki:
birkacgun girmedik,yazilar dolmus, okumakta ve sesli yorumlamakta zorlaniyormus:))))

bininci tekil şahıs dedi ki...

Lama abi cumaya kadar cok calisti, sonrasinda kendisini boslukta hissetmesin, zaman gecirebilsin diye bunlar..
ya ufff, tam da saka da olsa yalan atmamaya karar vermistik!